Martines atopiske marsj
Martine er et eksempel på hvordan en sykdom sjelden kommer alene, og at den ene ganske ofte fører med seg en annen. Hun har hatt eksem siden hun var bleiebarn, så kom astma, allergi og plagsomme øre, nese og halsinfeksjoner. Det har vært en reise med mange legebesøk, utprøving av medisiner og uforutsigbarhet. «Det ble mye på en gang som gjorde at jeg som barn ble sliten, fikk magevondt og det fikk stor påvirkning på hverdagen allerede da», sier Martine. Mange som Martine har det man kaller type 2-inflammasjon.
Dato: 26.02.2025

Martine har levd med atopisk eksem siden før hun kan huske, og har vært aktiv i flere pasientforeninger siden hun var 14 år.
Hun har vokst opp med sår, sensitiv hud og mye eksem. Deretter astma og allergi, bihuler og nesepolypper. Etter hvert utviklet hun også eosinofil øsofagitt, kronisk betennelse i spiserøret. 70% av barn og voksne med eosinofil øsofagitt har andre atopiske lidelser som astma, atopisk eksem og høysnue.1 Enda et tegn på at en sykdom sjelden kommer alene,2 og det er Martine et levende bevis på.
Utmattelse og smerter
«Mitt største problem er utmattelse. Jeg blir helt tom i perioder, som om det kun er en strek igjen på batteriet», sier hun. Det er perioder med hyppige luftveisinfeksjoner, og andre ganger er det litt roligere, men ingen tid på året er helt perfekt. «Mye medisinbruk og kronisk infeksjon er tøft for kroppen og har resultert i sterke smerter til tider».
Det hjalp å gå på kurs på Smerteklinikken. Der fikk hun ro og bedre selvfølelse. For det å måtte si nei til å bli med på ting og at man er så ofte syk kan bidra til følelsen av selvforakt.
Fravær og skuffelser
«Noe av det vanskeligste er den generelle forståelsen. Man føler seg annerledes og det er ikke lett for et barn eller en ungdom å forklare hvorfor man er mye borte fra skole, idrett og sosiale arrangementer». Det var ikke uvanlig med kommentarer som; «det er jo ingen vits å spørre deg om å være med, for du orker jo ikke».
«I løpet av mange år er slike situasjoner med på å forme deg som menneske, tilliten du har til andre og hvor nært man tør slippe mennesker inn, fordi man går på smell etter smell med mange skuffelser».
Savner et helhetlig blikk fra legestanden
Martine er på mange måter en profesjonell «kunde» av helsevesenet, og kjenner systemet inn og ut. Det gjør henne og mange andre kronisk syke verdt å lytte til.
«Jeg merker at kommunikasjonen i helsevesenet er ganske låst til hvilken sykdom det er snakk om, i stedet for at man prøver å se på min tilstand som én sykdom der alt henger sammen. Jeg savner søkelys på at man ikke kan behandle bare ett symptom om gangen, men heller bli fortalt at det er helt normalt med høy risiko for å utvikle flere sykdommer når man først har begynt med atopisk eksem for eksempel».
Noe mange ikke vet er at hormoner også kan ha innvirkning på de atopiske sykdommene. Martine slet med det i tenårene, og syklusen ble enda en belastning på kroppen. Hormonell prevensjon dempet symptomer som tøffe astmaanfall i perioder. Kortisonbehandlinger er også veldig virkningsfulle, men det er høy pris å betale med en rekke bivirkninger.
Vaktbikkje
Kombinert med symptomkontroll, må det fokuseres mer på å vurdere medisiner og behandlinger i sammenheng. Hva er langtidsvirkningen av hvert enkelt medikament og hva er risikofaktorene ved å ta mange forskjellige medisiner samtidig. Hvordan påvirker de hverandre og hvordan belaster de kroppen?
Martine får bivirkninger av flere av medisinene hun tar, og spesielt ved oppstart av et nytt medikament, deriblant allergisk sjokk. «Det kan være av én medisin eller fordi kombinasjonen av flere medisiner fungerer dårlig. Det er slitsomt å måtte være vaktbikkje, samtidig som man er syk».
En sykdom er så mye mer enn det man ser på overflaten. «Eksem er ikke bare det synlige utslettet på huden, det er et overfladisk symptom på en underliggende sykdom, som for min del har mange uttrykksformer».
Medisinske fremskritt med biologiske medisiner behandler de underliggende årsakene, og kan hjelpe noen pasienter som har type 2-inflammasjon. Snakk med legen din.
Referanser
- https://tidsskriftet.no/2011/12/oversiktsartikkel/eosinofil-osofagitt
- https://www.atopiker.no/beslektede-sykdommer/atopiske-sykdommer/den-atopiske-marsjen
MAT-NO-2500073 V1, 02.2025