Atopisk dermatitt og Søvn

Hvordan håndtere nattkløe og forbedre søvnkvaliteten

Atopisk dermatitt kan noen ganger gjøre det vanskelig å få en god natts søvn. Kløe kan ofte bli verre om kvelden – og til og med vekke deg om natten.1

En kvinne som ligger i en seng og sover

Effekt av søvnkvalitet på dagliglivet

Det er ingen overraskelse at personer med atopisk dermatitt har større sannsynlighet for å lide av søvnløshet.2 Dette kan føre til flere sykedager, arbeidsulykker og til og med legebesøk.  I tillegg kan atopisk dermatitt forstyrre søvnsyklusen din og også påvirke din mentale helse negativt og øke stressnivået.3

Årsaker til nattlig kløe ved atopisk eksem

Du har sikkert lagt merke til at atopisk dermatitt kan plage deg mer når du legger deg, og du har kanskje lurt på om det er delvis psykologisk. Faktum er at symptomene på atopisk dermatitt kan forverres om natten, noe som øker behovet for å klø.1

Det er vitenskapelige grunner til dette:

 • Det er mulig at kroppens sirkadiske rytmer (din naturlige indre klokke) forårsaker nattlig kløe.
 • Om natten øker kroppstemperaturen og blodsirkulasjonen i huden øker. Produksjonen av betennelsesmolekyler øker og kortikosteroider (hormoner som forhindrer betennelse) reduseres. 4
 • Huden din mister også mer vann om natten, noe som kan gjøre den tørrere.4
 • Det er færre distraksjoner om natten, noe som kan gjøre kløe mer merkbar og mer forstyrrende.
 • Varme netter kan gi nattesvette og kan således påvirke kløen.5

Tips for bedre nattesøvn

Søvnforstyrrelser forårsaket av atopisk dermatitt kan påvirke livskvaliteten, spesielt over tid. Men den gode nyheten er at det er ting du kan gjøre for å håndtere nattkløen.

Du kan begynne med å diskutere noen av disse tankene med legen din:

 • Det kan være nyttig å bruke fuktighetskrem regelmessig gjennom dagen og før sengetid.4
 • Å ta et lunkent bad før sengetid kan bidra til å berolige huden og berolige deg slik at du kan sove lettere.4
 • Legen din kan ha anbefalt å bruke fuktige bandasjer i området av utslettet med medisinering.8 Bruk deretter noe komfortabelt og løst å sove i, for eksempel en pyjamas eller en stor t-skjorte.8 Disse våte omslagene kan berolige huden din og forbedre effektiviteten til medisin du bruker.8 Snakk alltid med legen din eller hudlege før bruk.
 • Bruk av en luftfukter kan tilføre fuktighet til luften i soverommet.4
 • Å holde rommet kjølig kan bidra til å forhindre nattesvette.4
 • Klær kan gjøre en forskjell. Myke klær laget av bomull, silke eller merinoull er å foretrekke.
 • Unngå koffein og alkohol før sengetid da dette kan forstørre blodårene og dermed gjøre huden varmere og medføre økende kløe.
 • Klipp eller fil ned fingerneglene hvis du ikke kan motstå å klø deg eller hvis du ikke er klar over at du klør mens du sover.

Den beste måten å bli kvitt kløe (om natten og om dagen) er å snakke med hudlegen din om hvordan du får langsiktig kontroll

Atopisk dermatitt hos barn og søvnutfordringer

Uansett alvorlighetsgrad, kan det å ta vare på barnet ditt med atopisk dermatitt gjøre livet vanskelig for deg også. Barnets søvnløse natt er også en søvnløs natt for deg.

Barnets rastløse søvn oppfattes som den nest mest utfordrende tingen etter kløe. Dette har kommet frem der foreldrene har blitt spurt om  utfordringene med atopisk dermatitt.9 Intermitterende søvn kan gjøre barn mer utsatt for infeksjoner og smerte.9 Det kan også påvirke deres evne til å konsentrere seg.

Noen tips:

 • Følg den samme leggerutinen hver kveld
 • Hold rommet så mørkt og stille som mulig noen timer før sengetid
 • Hold distraksjoner som TV og videospill ute av rommet
 • Unngå koffeinholdig mat og drikke for barn etter middagstid

Les mer informasjon og tips for behandling av barn med atopisk dermatitt.

  1. Chang YS et al. J Allergy Clin Immunol 2018;142:1033–1040.
  2. Alomayri W et al. Cureus 2020;12(12):1-9.
  3. Gupta MA og Gupta AK. Clin Dermatol 2013;31(1):118-126.
  4. Helselinje. Kløende hud om natten? Hvorfor det skjer og hva du kan gjøre med det Tilgjengelig på: https://www.healthline.com/health/itchy-skin-at-night/. Åpnet august 2022.
  5. Demonter H og Katayama I. Allergol Int 2017;66:8-13.
  6. Davis S. S Afr Pharm J2020;20(1):12-14.
  7. AAAAI. Allergiske hudsykdommer. Tilgjengelig på: https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/allergic-skin-conditions/. Åpnet august 2022.
  8. National Eczema Association. Bading, fuktighetsgivende og våte wraps. Tilgjengelig på: https://nationaleczema.org/bathing-moisturizing-and-wet-wraps/. Åpnet august 2022.
  9. National Eczema Association. Råd fra en barnelege for å hjelpe barnet ditt med eksem få god søvn Tilgjengelig på: https://nationaleczema.org/helping-your-child-with-eczema-sleep/. Åpnet august 2022.

Likte du denne artikkelen? Dele:

MAT-NO-2400179 AD og søvn, V1, April-24